Ja se u nečemu slažem a u nečemu ne
Prvi deo je bolji, a sigurno će biti bolji i treći. Ovo bi po svemu osim po jednom važnom izuzetku bio tipičan 2. deo u trilogiji, dakle recimo "tranzicioni" film tipa Dve Kule koji uvek gledam s premotavanjem.
Trudiću se da ne spojlerišem, ali ne mogu da garantujem da mi se neki detalj neće omaći. Ima mnogo više nebuloza nego u prvom delu, neke ubačene stvari mislim da čak gluplje izgledaju ljudima koji nisu čitali knjigu, jer ovako mogu sebi da kažem da sam možda taj detalj iz knjige zaboravila ili da se može u neprikazanim događajima naći objašnjenje zašto je ta i ta scena tako ispala.
Muzika je IMO bila daleko bolja za prvi deo, u ovom ama baš ništa mi se nije, da kažem, "primilo" za uvo tipa one pesme patuljaka. Razume se, hobitske motive i varijacije na LOTR muziku ne računam.
Pauci su me prilično razočarali, ne kako izgledaju nego kako su iskorišćeni u filmu, ali detalje sad neću da spojlerišem. Fali mi i omiljeni deo kod Beorna, ali kapiram da je takve scene bilo preteško snimiti.
A sad pozitivne stvari. Beorn mi se sviđa, a i Bard, a Stiven Fraj je genijalan kao politički smutljivac Gospodar Jezergrada, i ne znam uopšte šta će mu dodatak u vidu podmuklog zamenika ili kakvu onaj već funkciju ima. (Naravno kad su glumci u pitanju standardni je problem što i Legolas i Gandalf izgledaju starije nego u LOTR, ali šta se tu može).
Sauron je napravljen fantastično i po meni tako je sasvim trebalo da izgleda i u LOTR-u, bez obzira što je tada bio jači i imao obličje. Ovako kao Senka i Oko mnogo je strašniji nego ono bodljikavo čudovište koje smo videli u Mordoru. Taurijel mi uopšte ne smeta, verujem da će se većina fanova za nju uhvatiti sa prigovorima, ali film je mnogo lošije odradio neke delove kojih ima u knjizi nego ove ubačene.
Kao što rekoh na početku, ima jedan važan izuzetak u kompletnom utisku zbog koga se isplati pogledati film i da sve drugo ne valja, a to je Šmaug
Oduševljena sam kako je ispao i kako zvuči, samo mi je krivo što nema više krupnih planova na njegovu glavu, a i kad ima stalno se pomera pa ne mogu oči dovoljno dugo da se vide kako treba, što je šteta. Međutim, opet, i samo zbog Šmauga vredi gledati film, ali baš je nažalost u taj deo upalo najviše nebuloza koje su se uglavnom skupile u deo sa šumskim vilovnjacima i borbu sa zmajem unutar planine. Ko bude gledao videće na šta mislim, neću u detalje, ali čak i najgluplje smišljenim scenama mogu da progledam kroz prste jer Šmaug u njima izgleda fenomenalno
Ukratko, vizuelni utisak je najbolji deo filma, a još sam ga gledala u 2D. Kad ponovim to u 3D delovaće sigurno još bolje
What if you slept? And what if, in your sleep, you dreamed? And what if, in your dream, you went to heaven and there plucked a strange and beautiful flower? And what if, when you awoke, you had the flower in your hand? Ah, what then?