od NothingMan u Pon Jan 10, 2011 12:47 am
"Antichrist" je strašan film, treba ga pogledati. Prepun je tema i simbolike, mada sam bio glup da dosta toga skopčam. Možda nije ni trebalo, možda je više intuitivno nego logično (ionako je jedna od tema racionalno protiv iracionalnog). Uglavnom, pola sata posle filma sam se samo na kratko stresao od jeze. Vidim da su ga okarakterisali kao horor, al nema veze s običnim hororima, prepadanjima, štrecanjima, avetima iz mraka i ostalim čudima.
"Enter the void", od čoveka koji voli da eksperimentiše (Gaspar Noe); pa, nije loš, al' udavi me za dva i po sata od kojih je sat vremena lebdenje nad Tokijem (zajebano snimano, kranovi, sto čuda). Nadam se da Gaspar nije imao na umu neke budističke filozofske teme (pozivanje na "Tibetansku knjigu mrtvih"), pošto bi to bilo jadno, već da se radi prosto o filmu o drogama, umiranju, praznoj i samotnoj ljudskoj egzistenciji, i ako mi je još šta promaklo. Film mi je vizuelno jako lep i super tehnički odrađen, jedino je promašaj svo ono sranje o tripovima na drogama koje je na nivou skrinsejvera i winamp vizualizacija (setih se kako su nasuprot odrađeni tripovi na drogama u Trejnspotingu; mnogo zanimljivije).
"Salò o le 120 giornate di Sodoma", takođe odličan film. Danas nije tako brutalan, pošto je svo to iživljavanje i nasilje na filmovima u međuvremenu žešće banalno posle svih usranih horora, šokantnih i "šokantnih" filmova (mada meni povremeno nije bilo svejedno: gozba sa govnima, recimo). No, ko bude pažljiviji primetiće koliko su mučni i brutalni kontrasti (krajnje klasičan, formalan, stil filma sa uznemirujućim sadržajem), ili ponašanje potpuno dehumanizovanih, hladnih, sadističkih likova, njihova potpuno racionalna logika, odsustvo emocija i strasti (na prvu loptu se vidi da je to napad na fašizam i buržoaziju, ali bih rekao da je Pazzolini ciljao i na više od toga). Nisam čitao De Sada, ali drugarica mi kaže da se film dosta oslanja na njega.
Zatim, ko je gledao Dvanaest majmuna, trebao bi da pogleda "La jetee", film koji je bio "baza" za Majmune. Vidi se, zapravo, da nije bio nikakva osnova, nego materijal za eksploataciju, nabudživanje i pravljenje spektakla. La jetee je totalno suprotno: polučasovni film sastavljen samo od fotografija, jednog glasa, i nešto muzike. Minimum sredstava, maksimum efekta i sadržaja. Genijalan film.
"Inception", totalno pretenciozno sranje od filma, zanimljivo sklepana gomila NIČEGA koja dobro dođe da se zabavi publika koja konta za sebe da je inteligentna. Nolanu želim sto oskara nabijenih u dupe.
Noću sigurno sanjaš i zato stalno spavaš,
Ali život je ugrožen sa svih strana.
Panduri i doušnici su svuda.
U bistroima, devojke tvojih godina
Mirišu na mladost.