Evo i ja pročitah. Ne slažem se sa onima kojima se nesviđa knjiga. Knjiga je jako dobra, iako nije Džordan (sa druge strane meni se Sandersonova pisanija sviđaju ionako, pa sad možda sam ja u pitanju) iako je očigledno da baš i ne umije da piše Meta i Elejnu, i ubacuje previše modernih izraza.
Jako mi se svidio Perin u ovoj knjizi iako ga ranije nisam mogao podnijeti. Posebno kada je uspalio Egvenu. U osnovi joj je rekao da može da se igra u pesku, ali da ne trpa ruke u usta poslije toga
I da ne zaboravimo njegov novi power wrought čekić.
Met mi se sviđa, iako nije stari. Sa druge strane Džordan nikada nije ni umio da piše komediju (ima trenutaka on, ali nije to to) tako da se meni ova nova verzija malo više sviđa, IAKO nekad pretjerava sa Metovom prostošću. U osnovi Metova poglavlja su prepuna žešćih onelinera. Smao što nije rekao Zmijama i LIsicama kada ih je zajebao "Yik KI kay morherfuckers"
Takođe nslažem se a onima kojima se Rand nesviđa. Ovo je zmaj koga smo čekali. Mislim ovo je tip koji se ušeće u Kulu, i neplaši se 13 Aes Sedai jer mu ne mogu ništa. Žešće je kada je odgovorio Cads za ono boy, ipitavši je zašto ga tako i dlaje zove pošto je on napokon star 400+ godina, i jedini je živi nepali Aes Sedai. NIJE rekao muški Aes Sedai, jer se AS ovoga doba ne računaju
Oh da, i da ne zaboravimo Rodela Iterludea, koji se razvalio od razbijanja Troloka.
Takođe kao što je napomenuto, Moraina je spašena, a Met je oko izgubio. Koliko sam ja čuo, ta poglavlja su već bila napisana i nisu BS ruku djelo.
Pored svih tih pozitivnih stvari u ovoj knjizi po prvi put sam mali uplašen po protagoniste. Tek sada vidimo tek vrh ledenog brijega stvari koje Sijenka ima u svom arsenalu. Mislim da za nju obični Forsakeni nisu ništa drugo no jaki chanaleri, i ništa drugo. Sem Mordina naravno.
Mislim da vidimo:
*Imamo gazilion troloka koji su se sjurili u Krajine dok je većina Krajišničkih snaga u Far Madingu (da ne zaboravimo žešći način na koji su utvrdili da li je Rand DR).
*Na kraju knjige Troloci su Napali Kaemlin kroz puteve, dok je kraj grada jedino družina Crvene ruke (koja bi 'trebalo' da ima topove sa sobom), dok je ostatak vojske sa Elejnom na polu Melidora (mnogo liči na Megido) kod onog spletkaroša Egvene.
*Par milja od Kaemlina imamo crnu kulu koja je stvano postala Crna, jer izgleda da Taim radi nešto Aša'manima (predloženo rješenje je da koristi 13 Midrala i 13 Crnih AS da ih okreće, ali to baš i ne odgovara na pitanje kako to da neki od njih naglo skaču u snazi), i više nemože da se pristupi Crnoj Kuli Putovanjem (Dreamspike? Perin možda pomogne? Ali onaj Aldvin (kako mu već bješe ime) kao da je napravlejn da pobjedi zabranu jer je ekspert za Putovanje). Tako da može da se računa da su više od polovine Ašamana u Crnoj Kuli, sada DF.
*Seanšani namjeravaju da napadnu Tar Valon Putovanjem (možda napadnu uspješno polja Melidora, i tako natjeraju Randa da se pokloni Tuon (tj. Fortuoni)
*DF sada posjeduju slabiju varijantu Metovog medaljona
*Egvena namjerava da se usprotivi Randu oko lomljenja Pečata, što je blesavo. Jeste da je možda greška slomiti ih odma, dok još nemaju tačan plan, ali oni MORAJU biti uskoto slomljeni, jer svijetu prijeti glad, i vrijeme radi za Mračnog i njegove sljedbenike.
Nisam primjetio, ali gdje u knjizi je mjesto koje nam sužava krug potencijalnih osumnjičenih oko Asmodeana?