od Stone Dog u Čet Dec 14, 2006 11:52 pm
Da, koji karate stil?
Nikada nisam radio karate, niti sam imao neku preteranu želju da radim. Ne kažem da je loše, ali našao sam se u nečemu drugom. :D
Imam nekoliko ortakinja i ortaka koji rade shotokan karate.
Nije loše, ali ne privlači me nimalo. Stav je izrazito na prednjoj nozi, u borbi skakuću kao da stoje na ekserima , ne koriste teoriju centralne linije, sporo menjaju stavove sa prednje na zadnju nogu, 80% nožnih udaraca koje koriste u free fight-u su kružni, 70% ručnih su bočno postavljeni, bez lakta u centru i bez snage kukova niti ukopavanja inč udarcem, pri tom ego je jak, ne koriste zabranjene udarce čak ni kada su napadnuti veoma ozbiljno.
Naravno, ima i dobrih strana: postiže se određeni nivo brzine, snage razgibanosti i izdržljivosti.
Ali po meni najveća mana je što mnogi karate sensei ne pokazuju svojim učenicima upotrebu či-a u borbi, niti im objašnjavaju borbu u parteru ni borbu sa oružjem.
U principu, smatram da zbog ovih stvari samo trenirati karate (tipa shotokan, kyokushin ili gogo ryu) je nebuloza! Ne pripremaju te za borbu sa više protivnika niti prolaziš kroz obuku za odbranu od oružja niti upotrebu oružja. U kombinaciji sa nekim stilom koji pokriva ova polja karate je odličan.
Od svih stilova najviše mi se svidja Uechi Ryu.
Moje veliko poštovanje, i ipak ovo je samo moje mišljenje. Istina je najverovatnije dosta drugačija.
Statičnost potiče iz pokreta, pokret iz statičnosti, to je osnovna mudrost