od slytherin u Pet Nov 11, 2005 11:05 pm
Medovina se pravi u vreme ceđenja grožđa, u jesen, dok je još toplo vreme. Za deset litara medovine je potrebno pripremiti “»kvasac” - maju« od 100 grama meda, dva kilograma dobro opranih zrna grožđa i jedne litre vode (prethodno prokuvane i ohlađene). Grožđe se stavi u čist sud, izmulja, dodaju mu se voda i med, a spravljena smesa se prelije u tegle ili balone od tri ili četiri litra i prekrije platnom. Ova smesa treba da se prepusti vrenju na umerenoj temperaturi. Sud treba nekoliko puta protresti, kako bi ljuske grožđa pale na dno posude. Penušanje počinje za tri dana, a završava oko sedmog dana, čime je gotova takozvana maja za medovinu. Druga faza pripremanja medovine podrazumeva da se u veći lonac nalije četiri litre vode i dva kilograma meda, a zatim se to kuva (tokom kuvanja treba skidati kašikom penu koja se pravi). Kada se smesa ohladi, prelije se u balon od deset litara, doda se pripremljena maja, dobro se promućka i zatvori platnom, kako ne bi u nju ušle mušice. Balon se drži na toplom, na sobnoj temeperaturi do 27 stepeni, a svakog jutra i večeri ga treba promućkati. Posle pet dana trebalo bi da počne vrenje, odnosno ako se iz balona čuje šumenje. Tada treba balon dopuniti vodom i zapušiti ga plutanim čepom kroz koji se provuče cev čiji je jedan kraj u buretu, a drugi treba da se uroni u sud s vodom, što će omogućiti prolaz ugljene kiseline, a sprečiti ulaz kiseonika. Previranje i sazrevanje medovine traje i do tri meseca i tokom tog vremena se odvaja bistra tečnost od taloga, koji pada na dno bureta. Tada medovinu treba pažljivo odliti u drugi sud. Balon oprati dobro od taloga i vratiti u njega medovinu. Spremljeni napitak se tako čuva na umereno toplom vazduhu sve do proleća, kada treba ponoviti postupak pretakanja i čišćena od taloga. Ovakva medovina se može koristiti tokom leta, kao i vino.
Bezalkoholna medovina se spravlja od meda, vode, limuna ili limunske kiseline, a zatim gazira ugljenom kiselinom i puni u boce.