Meni se samo ne svidja ova podela na "dobre" i "zle". Jeste da sam procitao samo poslednjih par postova ali prosto ne mogu da odolim a da odma ne uskocim u pricu o svojoj omiljenoj knjizi. Ko je u Dini zapravo "zao" jesu to Harkoneni? Imperator? Bene Geserit? Bene Tlielax? Atreidi? svi su oni na kraju krajeva samo ljudi.
Pazi po prvi put chitav svet nosi neshto iskonski mrachno i neverovatno ozbiljno. Kada pricaju o predvidjanju buducjnosti povrsni komentari u smislu ja to ne bih voleo bilo bi mi dosadno u zivotu kad bi sve znao sta ce se desiti...mislim ipak na pocetku one knjige gde Pol oslepi sasvim pristojno objasnjava nekome(ne mogu da se setim tacno kome) kakva je to agonija videti samo fragmente buducnosti ali ne znati zbog cega i kako je doslo do toga, kako je to jedan lavirint sa beskrajnim mogucnostima i bezbroj zavrsetaka(znate ono filozofsko ako se vratim u proslost i ubijem mrava sta ce to promeniti) e isto tako samo obrnuto.
Svi su oni zapetljani u jednoj velikoj borbi za vlast u kojoj niko ne preze ni od cega, ma nemoj mi reci da su Atreidi takve dobrice... kao da Pol ne koristi sve mogucje nacine zar ne prkosi on Bene Geseritu? Impoeratoru citavom svetu, donosi univerzumu dzihad koji ubija milijarde... a zasto? ko tvrdi da je njegova vizija ispravna? ko tvrdi da je ona dobra za covecanstvo?...