3. ČUDAN PLEN
Visoko na nebu kao neki kralj noći, uzdizao se mesec. Svojom bledunjavom svetlošću osvetljavao je usnuli grad. Ulice behu puste, i sem stražara koji noseći baklje, koračaše njima zagledajući svaki tamni ćošak. Povremeno bi mir i tišinu remetile životinje, javljajući se i odazivajući na svom životinjskom jeziku, ne usuđujući se prići gradu. Ipak, jedna mala senka držeći se bliže zidovima kuća, tiho se šunjala. Čuvši bat koraka, brzo šmugnu u malu sporednu uličicu. Dva stražara, žustro su razgovarali uopšte ne obraćajući pažnju, prođoše tik pored nje i odoše pravo. Senka proviri, gledajući stražare kako se udaljavaju i krenu u suprotnom smeru od njih. Stigavši do zadnje kuće, priljubi se uza zid i stade čekati. Iznenada nešto je uhvati za ruku, povuče iza kuće, gde se ona spotače i pade na zemlju.
»Da su stražari iole pametniji, ti bi već bio u rudniku« Edharg tiho prozbori, dok je zanemeli Dahan ležao na zemlji. Malo dalje Telvir je držao za uzde tri konja natovarene i spremne za put. Zatim svako uze konja, i polako krenuše pešice vodeći konje u pravcu juga. Tako su išli dokle god se mogla videti svetlost iz grada, ali čim je ona postala jedva vidljiva, uzjahaše i krenuše sve brže i brže dok najzad ne pređoše u pun galop. Celu noć su jahali bez prestanka, da bi pred zoru ipak morali stati, ne bili se konji odmorili, naranili i napojili, a i njima je predah dobro došao. Posle podne nastavili su put, ali nisu išli glavnim putem nego starom stazom, koju su nekada davno dok još ne beše napravljen glavni put, uglavnom koristili seljaci, i koja je bila udaljena oko jednog kilometra od glavnog puta. Iako su bili bezbedni, sada su išli mnogo sporije, jer staza se nije koristila godinama i svakojako žbunje i šipražje je izbijalo iz staze, te su morali obilaziti i paziti da ne nalete na to žbunje. Predveče su već bili blizu Noratarna, te odlučiše da sačekaju zoru da nastave put.
Prve zrake sunca, koje je izranjalo negde daleko u prostranoj niziji, Edharg i družina dočekaše u Noratanu. Još ih je par kilometara delilo od mesta na kojem će kočija sasvim sigurno proći.
»Je li to pravo mesto?« upita Telvir dok je gledao po razrušenoj kamenoj kućici, obrasloj travom i mahovinom, dok je okolo nje raslo nekoliko drveća, praveći neku vrstu zaklona od vetra koji je Noratanom znao da napravi poprilične nevolje.
»Da na pravom smo mestu« Edharg mu kratko dobaci zadovoljno se smeškajući.
»Ja stvarno ništa ne razumem, jurili smo da stignemo što pre, a sada smo ovde dva kilometra od puta ispred neke ruševine i čekamo njih da oni ovde dođu, mislim da si ovaj put stvarno pogrešio« videla se ljutnja na njegovom licu, ipak nije znao nešto veoma važno što je Edhargu itekako vredelo.
»Pre nego što kreneš sa svojim kukanjem, nisam vam rekao zašto je ovo mesto važno« sjaše s konja i priveza ga za drvo »Sada ću vam to i pokazati« pozva ih da krenu za njim. Zaobišli su kuću i ušli u nekadašnje dvorište, u kojoj su još jedino ostali samo kameni zidovi od štala, svinjaca i nekih delova dvorišnih zidova, koji su još odolevali zubu vremena. Edharg stade i pokaza rukom ka okrugloj niskoj kamenom ozidanoj građevini, koja se nalazila na sredini dvorišta.
»Hej, pa to je bunar!« uzviknu Dahan iznenađeno.» Izgleda u dosta dobrom stanju, kao da ga neko održava« zbunjen, češkao se po bradi.
»Vidim bunar, ali stvarno mi nije jasno kakve to ima veze sa kočijom« i dalje nije popuštao Telvir.
»Pa dobro, kada sami niste u stanju da vidite to, moraću vam objasniti. Mi se nalazimo, tačno na sredini između Tale i Hanetila, da li sam u pravu«
»Nisam to znao, baš interesantno« Dahan ga je sa pažnjom slušao.
»Dakle, put između ta dva mesta je dugačak oko stopedeset kilometara, e sad ako u njihovoj pratnji ima osam konja sa ona četiri koja vuku kočije, dolazimo do broja od dvanaest konja, oni ne mogu preći toliko kilometara bez vode, da li možete pogoditi gde na tom putu ima najbliže vode?«
»Da nije ovde? Hoćeš da kažeš da jedino ovde ima vode na celom putu?« sada je Telviru postalo mnogo jasnije.
»Pa, u svakom slučaju je najbliže«
»Fantastičan plan, ovog se nikada ne bi setio, zar nije tako Telvire« oduševljeno uzviknu Dahan.
»Samo momenat, uveriću se u to, tek onda kad ih budem video« mada je bio u pravu, bar za sada, ipak iznenađenje se veoma brzo približavalo ka napuštenoj farmi.
»Telvire nećeš još dugo čekati na taj odgovor, jer ako me oči ne varaju ovog trena nešto ide ka nama, i diže strahovitu prašinu za sobom« i zaista, iako dosta daleko moglo se sasvim jasno videti oblak prašine koji se kretao ka njima.
»Stižu! Nemamo puno vremena, brzo svi u zaklon!« na brzinu konje odvedoše u unutrašnjost zgrade. Dahan odjuri do svinjca, preskoči njegov zid i sagne se, Telvir nađe mesto gde i konji, dok Edharg odabra najneobičnije mesto, bunar, uskoči u njega stavši na rub, koji je spajao nadzemni deo bunara sa onim koji je vodio dole ka vodi, dvadesetak metara niže.
Osmorica vojnika u crvenim uniformama, sa srebrnkastim šlemovima, okruglim štitovima, na kojima se nalaziše oznake vladara Kalmije kralja Kaliona, crvena planina na kojoj je stajao zmaj raširenih krila, obmotavajući svojim dugačkim repom planinu, i dugačkih kopalja na kojima se na vrhu vijorile male zastavice crveno žute boje, jahali su napred dok je iza njih išla kočija na kojoj sedeše dva vojnika. Stadoše ispred farme. Jedan od njih, stade izdavati razna naređenja.
»Dvojica neka vode konje iza i neka ih napoje, ostali neka zapale vatru i spreme ručak, imamo najviše tri sata za pauzu!« mlatarao je rukama pokazujući koji vojnik će šta raditi, i po njegovoj odlučnosti videlo se da je iskusan zapovednik. Konje brzo osedlaše, te ih odvedoše ka bunaru, a i brzo prikupljeno suvo granje zapališe. Niko od njih nije sumnjao da se još neko nalazi u njihovom prisustvu, a kamoli šta im se sprema. Edharg je morao brzo razmišljati, stigli su samo malo pre njih i nisu mogli bolje da spreme zasedu. Sada su bili razdvojeni, on u bunaru, Dahan iza zida svinjca a Telvir u ruševini farme, bez ikakve mogućnosti za dogovor, gore od ovoga nije moglo biti. Ubrzo zatim iznad njegove glave pojavi se drvena kofa, koju je privezanu kanapom spuštao u vodu vojnik. Gledao je, onako pripijen uza zid kako kofa leti, bačena dole a zatim povlačena gore puna hladne kao led bunarske vode. Od sve te treske i udaranja kofe o vodu a zatim i o zidove, nije mogao razmišljati. Udarajući o zidove voda iz kofe se prelivala, tako da posle desete kofe beše dosta mokar. Odjednom mu sinu jedna poprilično čudna ideja, ideja da se otarasi vojnika koji je izvlačio vodu iz bunara. Onog trena kad ju je on povukao ka gore, Edhar snažno zgrabi konopac i svom snagom povuče ka dole, odmah osetivši težinu na njegovom gornjem kraju. U sekundi konopac popusti, i krenu dole, ali još nešto je krenulo dole. Vrišteći i udarajući o zidove bunara, raširenih ruku u pokušaju da se uhvati za nešto, vojnik strmoglavce prohuja pored Edharga. Začu se strahoviti tup udarac o kamenje, koje se nalaziše na dnu i poslednji uzdah. Kakva sudbina pomisli, ali šta će sada da urade ostali vojnici. Nije znao da se sada gore trenutno nalazio samo jedan vojnik, dok su ostali bili ispred farme. Ugledavši da je njegov drug nestao u bunaru pritrča i pogleda u njega. Mogao je samo da vidi obrise tela koje je ležalo nepomično na dnu, i bilo je samo pitanje vremena kada će ugledati njega kako stoji na rubu. Odjednom vojnik se izvrnu preko ivice bunara, i isto kao i onaj kojeg je Edharg povukao, završi na dnu bunara. Šta se to desilo, uopšte mu nije bilo jasno kako je vojnik mogao pasti.
»Jesi li dole? Spremi se da prihvatiš konopac« iako je šaputao, Dahanov glas se odbijao o zidove bunara. Prihvativši konopac uspne se gore.
» Gde su ostali? Pomislio sam da će svi na prvi vrisak da pojure ka bunaru«sem konja koji su mirno pa-
sli travu, u dvorištu ne beše nikog više.
»Provirih da vidim šta se dešava, pošto sam znao da si uskočio u bunar, i ugledah dva vojnika kako vode konje. Kada sam video da je jedan upao unutra a drugi pritrčao ka bunaru, preskočih brzo zid i pripomognu i njemu da uskoči u bunar« prigušeno se Dahan nasmeja.
»U pravi čas, izgleda da ostali nisu mogli ništa čuti jer je bunar prigušio njihove glasove« to je ispalo i više nego dobro po njih mada je još vojnika ostalo da se savlada.
»Dobro i šta ćemo sad da radimo, na koji način ćemo se rešiti ostalih?« upita Dahan a ozbiljnost mu se vrati na lice. Edharg se zamisli, njih ne beše ni desetoro i mogli bi da se sa njima sukobe direktno.
»Prati me i budi spreman« skide ogrtač i baci ga na zemlju, uputivši se zajedno sa Dahanom ka izlazu gde behu vojnici.
Ugledavši dva nepoznata čoveka kako im idu u susret, pomalo iznenađeno vojnici poskakaše od vatre, grabeći koplja naslonjena na kočiju.
»Ko ste sad vi? Šta radite ovde?!« besno uzviknu zapovednik mašeći se za mač.
»Hteo bih da me pažljivo saslušate, ostavite kočiju i pustiću vas da idete gde god hoćete, mada bi vam preporučio da ne idete u Kalmiju« prekrštenih ruku samouvereno i odlučno Edharg odgovori, znao je da će ih ovo veoma razljutiti, ali u kojoj meri to će tek saznati.
»Šta! Da li sam ja to dobro čuo! Da ostavimo kočiju, ne znam odakle si se pojavio ali znam gde ćeš završiti! Vojnici pobijte ih !« na njegovu komandu vojnici krenuše ka njima sa uperenim kopljima.
»Da sam na vašem mestu sigurno ne bih slušao o-
vog ludaka!« doviknu Telvir sedeći na zidu farme. Pojava još jednog čoveka ih zbuni, jer su sada morali paziti i na njega .
»Čini mi se Edharže da ćemo se ipak boriti sa ovim usijanim glavama« odgovori Dahan, zaklanjajući svoju levu stranu štitom, dok je polako izvlačio mač iz korica.
Sada se stvarno pokolebaše, jer kad su čuli da ga je oslovio tim imenom, koje je nebrojeno puta otimalo vredne dragocenosti namenjene kralju, ali ne kao neki razbojnik u zasedi, već dočekivalo i pružalo šansu svakome da izvuče živu glavu, nudeći to sada i njima. Sa druge strane njegove neverovatne borbe, koje su ga svrstale u najopasnijeg čoveka u Kalmiji, itekako uticaše na njihovo pomalo plašljivo ponašanje, ipak zapovednik se pokaza malo više hrabriji no što se moglo predpostaviti.
»Proklete budale! Bojite se imena jednog najobičnijeg pljačkaša! Svako može da se predstavi kao da je on lično, ali mene nećete uplašiti kao ove bedne kukavice! Ima da vas iseckam na sitne komade« izderavši se, jurnu na njega.
Ne pomerajući se ni za pedalj, Edharg sačeka da zapovednik priđe bliže, i tek tada vrlo spretno, u poslednjem trenu izmače se u stranu izbegavajući udar mača. Drugi napad zapovednika beše koban, ponovo je jurnuo, ali ovaj put Edharg ponovo izbegavajući, izvuče mač i proburazi ga. Zapovednik se zatetura, njegova čvrsto stegnuta šaka popusti i mač pade na zemlju, koraknu dvared a zatim s glavom napred pade na zemlju, i to mu beše kraj. Uvukavši mač u korice Edharg se okrete ka ostalim vojnicima, sledilo je ono što su oni i očekivali. Njegova kratka borba odagnala je
sve sumnje i vojnici su sada znali ko stoji pred njima.
»Imali još neko primedbi na moj predlog?« odgovor beše sasvim jasan, jedan po jedan pobacaše
koplja na zemlju.
Pre nego što ih je pustio, gde god je ko hteo da ide, Edharg naredi da iz bunara izvuku onu dvojicu i da ih zajedno sa zapovednikom pokopaju u šumarku, koje je okruživalo farmu. Jednog izabra i podrobno ga ispita sve što je znao o kočiji. Posle pola sata vojnici su uzjahali konje i otišli.
»Pogledaj, razdvojili su se, dvojica su krenuli prema Kalmiji« doviknu Dahan dok je osmatrao njihovo kretanje.
»Oni su mrtvi a da toga nisu ni svesni, misle da će ih nagraditi kad ih izveste o pljački kočije« reče Edharg, ali beše svestan da ne smeju da se na ovom mestu dugo zadržavaju, jer bi mogli poslati plaćenike za njima.
»Imamo tri, najviše četiri sata prednosti, bolje da požurimo«
Odoše do kočije, koje su imale samo jedna vrata na zadnjoj strani, zaključana lancem.
»Mislili smo da je ključ kod zapovednika,ali ga nismo našli« reče Telvir
»Ako je govorio istinu, vojnik mi je objasnio da ih je kočija čekala u Virgu, da je već bila zaključana, i da će biti otključana u Vizorgi« ukratko, Edharg ispriča njegov razgovor sa vojnikom.
»Lanac nije problem, sada ćete videti kako se otvaraju vrata« dosta samouvereno Dahan ode u dvorište, i vrati se sa dva koplja. Provuče ih između lanca i vrata, odupre se jednom nogom o njih, i poče polako da vuče ka sebi. Pod pritiskom, lanac prsnu i odvoji se na dva dela. Otvorivši vrata Edharg uđe unutra. Sem jednog velikog sanduka, koji se nalazio skroz na drugom kraju, ne beše više ničega. Mislio je da će zateći mnogo više sanduka, ali ipak i taj jedan je svojom veličinom obećavao.
»Treba mi pomoć, ne verujem da ću moći da ga podignem, poprilično mi izgleda težak« doviknu im.
»Ja ću ti pomoći, Telvire ti sačekaj tu« Dahan uskoči unutra, ugledavši sanduk uzviknu sav od sreće »Pogledaj koliki sanduk, mora da unutri ima zlata da možemo kupiti ceo jedan grad!«
Sanduk je sa strane imao drške, što bi trebalo da im olakša nošenje, ali onog trena kada ga podigoše, behu svesni da sanduk nije uopšte bio težak, kako je na prvi pogled izgledao.
»Edharže, nešto mi je ovaj sanduk mnogo lak«
»Da, i meni je nešto ovde čudno« odgovori mu, dok su ga iznašali. Otvorivši ga, ugledaše nešto što se nisu nadali da će videti, sanduk je bio ispunjen slamom. Telvir osta bez reči, dok je Dahan pokušavao da nešto pronađe u sanduku, preturao je po slami i izbacivao je napolje. Mnogo toga prođe Edhargu kroz glavu, od toga zašto su oni prenosili sanduk pun slame, do toga da ne beše ovo neki lažni tovar, a da je pravi već u Kalmiji.
»Ne mogu da verujem da je prazno, mora nečeg biti!« i dalje se Dahan nadao da će naći nešto u sanduku.
»Ovo je nameštaljka, kočije sa pravim tovarom se sigurno već nalaze u Kalmiji, izgleda da su nas izigrali, ipak nisam to očekivao« pomalo razočaran, Edharg je znao da se to kad tad moralo desiti.
»Stani malo! Nečeg ima tu! Nekakva vreća!« po-
če vikati.
»Stvarno, izvadi je da vidimo« reče mu Telvir, povrativši se od početnog šoka.
Pod prstima oseti da se nešto četvrtasto nalazi u njoj, otvori je i pogleda unutra. Metnu ruku i izvuče mali kovčeg. Beše napravljen od drveta, sa ukrasnim rezbarijama u vidu nekih njima nepoznatih znakova, dok su na poklopcu jedan naspram drugog sedeli grifoni, lavovi sa raširenim krilima.
»Možda ovo nešto vredi?« držeći je u rukama upita.
»Možda? Stavi je u torbu, moramo da krenemo odavde, a kad stignemo u Hanetil, pogledaćemo malo bolje šta se nalazi u njoj« odgovori mu ne obazirući se mnogo na kovčeg, što ga je držao u rukama. Brže bolje, pripremiše se za put, sa osećanjem razočarenja, ali tu nisu mogli ništa, te krenuše opet ka jugu prema Hanetilu, i jedino što su imali vredno, ne računajući kovčeg čiju vrednost nisu znali, behu konji koji su ostali, i za koje će sigurno dobiti lepu svotu novca.