od GilGaladriel u Pon Feb 16, 2009 2:24 am
Neshto najstrashnije shto sam ja u zhivotu prochitala je svakako "Politichka antropologija" Zhorzha Balandijea. Jeste da se radi o struchnoj knjizi, ali antropoloshke struchne knjige su obichno fenomenalno i zabavno shtivo. Ovo je bilo neshto najgrozomornihe shto sam ikad morala da prochitam. Posle svake tri do chetiri stranice sam morala da ODSPAVAM malo da bih mogla da nastavim. Stravichno. A sem shto je glupo, dosadno, repetitivno, dosadno, suvoparno teorijski bez ikakvih paralela sa etnografskim podacima, jesam li pomenula dosadno?, je i prevod toliko ochajan da ja rechi nemam. Izdanj je XX vek, oni obichno angazhuju koliko-toliko kompetentne prevodioce, ali ovaj (ova?) je zasro motku bash spektakularno. A najgore od svega je shto se ta osoba nije konsultovala ni sa kim ko je antropolog oko terminologije za prevodjenje (antropoloshke) srodnichke terminologije, tako da je knjiga praktichno beskorisna u svim instancama gde se bavi drushtvima bez drzhave. Da chovek stvarno nekoga izmlati.
Shto se beletristike tiche, "Majstora i Margaritu" nisam uspela da prochitam do kraja, "Gormengast - Titus Groun" je bio naporan ali interesantan, a poslednji Polanikov roman (sem ako nije vecj izashao "Pigmy") "Snuff" je takvo teshko sranje da jedva chekash da ga zavrshish a ne mozhesh da ga ostavish.
I "Proljecja Ivana Galeba", toga se secjam iz gimnazije, jebote radije bih prochitala "Karamazove" shest puta.
++I am sorry. It is hard to convey five dimensional ideas in a language evolved to scream defiance at the monkeys in the other tree. ++