Hvala mnogo .
Dosta sam zbunjen nekim stvarima na koje sam nalazio pogotovu božanstvima kao što su horz i surija za koje zaista veruje da su preuzeti .
Tako na primer još uvek nisam ubedjen da je morana zlo božansto .Primera radi zna se sigurno da je moravski knez u svetilištu koje je podigao postavio i kip Morane .E sad ja razmišljam ovako .Gledam mitologije drugih naroda a pogotovu nordisku .Svi bogovi i božansta posvećena smrti su bila prezirana ,proklinjana .Nisam nigde našao da je negde u grčkoj postojao hram Hadu a ne znam ni za plutona u rimu .Znam da su se nordici užasavali Hele i sa prezirom govorili o njenom imenu .Zbog svega ovoga mislim da Morana nije bila bar prvoditno boginja smrti )već samo zime ,kao što je vesna naprimer boginja proleća ) već da je to kasnije proizašlo otuda što je zima bilo oskudno i zajebano doba (pogotovu na severu ).Moze lako biti da nisam u pravu ,buduće da me zbunjuje onaj ritual koji si pomenuo a to je paljenje njene lutke .
Jel možeš samo još malo da mi razjasniš Prav buduće da si to super uradio oko nava.
P.S
da li si znaš nešto više o sistemu kažnjavanja posle smrti buduće da sam na tek par mesta našao da su sloveni imali neku vrstu pakla .