od Nemini u Sub Okt 22, 2005 12:06 pm
@dkdnt Kao što i sam znaš, nisi me ubedio, ali si me dirnuo svojom verom u inače tako osporavanu, krhku kategoriju, kao što čast. Čast je teška reč.
Mogla bih da se potpišem iza svakog reda u kojem analiziraš etički simbolizam Severa koji zaista predstavlja oličenje istrajnosti u poštovanju moralnih principa, i reper za čitav Vesteros (mada, opet, ne znam zašto bi Tuliji bili manje časni). Sam moto Lorda Severa, kao i simbolika Severa (surove zime, teški uslovi života koji od ljudi zahtevaju disciplinu , što se automatski preslikava i na shvatanje morala) ukazuje na izvesnu strogost koje nema u toplijim podnebljima gde se živi daleko lagodnije.
Ni na kraj pameti mi nije ni da osporavam činjenicu da je poštovanje moralnih principa neminovno i uzrok patnje. To se samo po sebi razume.
Slažem se i u tome da je Ned Stark uradio jedino što je mogao, sledeći put kojim je išao čitavog života i koji ga je doveo do onakve smrti, i da bi sve drugo bila izdaja ne samo Brendona Zidara &.co., već i čitave koncepcije tog lika. Da je postupio na neki drugi način, jednostavno ne bi bilo zapleta. Drugim rečima, mislim da razumem njegov lik u kontekstu čitave priče, kao i to šta je Martin hteo da nam kaže njime.
Nisi ti mene razumeo. Jer, za mene, nije pitanje da li za čast vredi umreti. Stvar je u tome kako će posle smrti heroja živeti oni koje je po ljudskim i božanskim zakonima bio dužan da štiti, uključujući i zemlju čiji je gospodar bio.
Odgovori mi, molim te, samo na dva pitanja.
Šta misliš o poslednjim rečima Neda Starka i da li smatraš postupak Ledi Kejtlin nečasnim?
...I da, primetila sam da se tvoj nick piše malim slovima. Bio je to samo nedužni lapsus calami...
severe and puritanical