http://www.progressiveworld.net/pain.htmljbga posto nisam mnogo recit i obrazovan kad je muzika u pitanju, cesto ne umem ljudima da objasnim zasto je pos tolko dobar bend. tj, da budem precizan, ne uspevam da ih ubedim da im posvete malo vecu paznju, jer vecini zvuce uzasno posle prvog slusanja, bas kao sto je sa mnom bio slucaj, i ne daju im drugu sansu. ovde ima dosta dobrih reviewa svih albuma (sem scarsick-a), za neke od njih ima i vise opisa, radjenih od strane ljudi koji su daleko bolje upuceni u prog metal scenu. kometari i utisci su uglavnom izuzetno pozitivni, ali opet i objektivni, i isticu i neke mane (mada, po mom subjektivnom misljenju pos nema mane

) odredjenih pesama i koncepata.
u svakom slucaju, ima dosta teksta, ali vredi procitati.
ja i pored sumanutog slusanja moram da priznam da mi neke od danijelovih zamisli i dalje nisu najjasnije, i da neke pesme ne razumem bas najbolje, ili barem ne na pravi nacin. ali opet, ima jako puno onih kojima nisam ni posvetio punu paznju (sve vreme govorim o tim konceptima naravno, i filozofiji koja se prozima kroz albume). stvarno treba izdvojiti mnogo vremena radi punog poimanja onoga sto danijel zeli da nam poruci. nisam siguran da je bas svim fanovima mnogo stalo do toga ali meni stvarno jeste, i nadam se da ce mi razni bookleti pomoci u tome, s obzirom da planiram da jednom prilkom kupim sve albume u originalu. nisam jos ni citao danijelove radove na pos-ovom sajtu, niti sam obracao puno paznje na reference (al za to bi tek trebalo izdvojiti shitload of time). cini mi se (i to na neki bizaran nacin i postujem) da se on nije ni previse trudio da nam ucini te svoje zamisli pristupacnima, kao da covek namerno provocira i tera slusaoca da sam izvuce neke zakljucke i prokljuvi o cemu se tu zapravo radi.
btw, sad sam tek saznao da je danijel planirao da pe2 radi odma posle keca, ali su ga emotivni problemi i tragedija koju je imao sa svojom zenom nagnali da stvori remek delo zvano remedy lane.
zeeeeeeeeeev...it's getting late in the day