PROTEST-Za Srbiju bez GMO, sreda u 11h Pionirski park

Problemi vezani za software i hardware, tehnološke novine, naučne diskusije

Moderatori: pirat_w, Blackmore

 PROTEST-Za Srbiju bez GMO, sreda u 11h Pionirski park

Postod KRUŠKO u Ned Dec 01, 2013 8:24 pm

SlikaБеоград – Група која се залаже за Србију без генетски модификоване хране „Грађани имају моћ“ организоваће у среду, 4. децембра, протест против ГМО испред Скупштине.

Како је саопштено, скупу ће присуствовати више од 20 удружења и организација.

Група наводи да Србија има Закон из 2009. године о ГМО, који не дозвољава ни гајење, ни промет такве хране и који би требао доследно да се спроводи како би грађани били безбедни.

Они наводе да је министар пољопривреде Драган Гламочић изјавио да у продавницама у Србији има на полицама производа који садрже ГМО и да их сви „увелико једемо“.

„Грађани имају моћ“ се питају како прехрамбени производи који садрже ГМО уопште могу да прођу царину и доспеју у продавнице када је то законом забрањено, и да ли ће неко одговарати јер је кршио Закон о ГМО увозом и продајом тих производа и илегалног ГМ семена.

Та организација предлаже да се уместо измене закона, у сврху безбедности грађана појача царинска и контрола у продавницама како таквих производа не би било, и да се унапреде капацитети Фитосанитарне инспекције која је тренутно одговорна за тражење илегалних ГМ усева и семена.

На тврдње министра Гламочића да је неопходно ускладити законодавство са Светском трговинском организацијом (СТО) и ЕУ, „Грађани имају моћ“ одговарају да је од 150 чланица СТО само 28 држава потписало регулативу која дозвољава промет ГМО, те да Србија то не мора да уради.

Како се наводи, 83 одсто грађана Србије изјаснило се против гајења и промета ГМО, а преко 80 општина у којима живи преко четири милиона грађана, донело је Декларацију против ГМО, којом су прогласиле своје територије за зоне слободне од ГМО, а декларација ће бити разматрана и у Крагујевцу, Новом Кнежевцу, Србобрану.

Бета
Korisnikov avatar
Član
Član
 
Postovi: 77
Pridružio se: Čet Feb 14, 2008 2:01 pm

Povratak na Nauka i tehnika

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron